همه چیز درباره ریزش مو
مشکلات متعددی زیبایی و سلامت موهای ما را تهدید میکنند که ریزش مو، تنها یکی از آنها است. ریزش مو پدیدهای شایع در افراد است که تقریباً همه افراد، آن را حداقل یکبار در زندگی تجربه کردهاند. این پدیده شایع پوستی، عموماً در نتیجه افزایش سن و ژنتیک در افراد ظاهر میشود. با این حال، عوامل دیگری نظیر بیماری ها، رژیم غذایی نا مطلوب یا مصرف برخی داروها، می توانند در بروز این اختلال نقش داشته باشند. ریزش مو به حالتی می گویند كه به صورت غیرطبیعی و بیشتر از حد نرمال، موها بریزد و موی جایگزین آن رشد نكند. در حقیقت تعادل بین ریختن موی سر و رویش مجدد به هم خورده و از تعداد موهای موجود روی سر به تدریج كاسته می شود. بهترین درمان برای ریزش مو میتواند بر اساس علت زمینه ای و شرایط فردی متفاوت باشد، بنابراین هر روش برای همه افراد نمی تواند بهترین باشد. روشهای مختلفی برای درمان ریزش مو وجود دارند که در ادامه معرفی می گردند.
علت ریزش مو
ریزش مو میتواند به سبب هر کدام از دلایل زیر ایجاد شود:
- سابقه خانوادگی : شایع ترین علت ریختن موی سر در آقایان و خانم ها است که با افزایش سن دیده می شود.
- تغییرات هورمونی و بیماریها: تغییرات هورمونهای بدن در بارداری، زایمان و یائسگی میتواند از علل ریزش مو باشد.
- تریکوتیلومانیا: یک بیماری روانی است که فرد مدام موهای خود را میکند و موجب ریزش موهایش میشود.
- مصرف داروها و مکملها: داروهایی که برای درمان سرطان، بیماریهای قلبی، روماتیسم مفصلی و فشار خون بالا مورداستفاده قرار میگیرند، ممکن است موجب ریزش شوند.
- آسیب مستقیم به موها (اتو مو و ریزش مو): مدل دادن و فرم دادن به مو در مدت طولانی میتواند موجب کاهش رشد مو شود. برای مثال کشش زیاد مو، بافتهای محکم مو و قرار دادن ژل حالت دهنده مو روی سر به مدت طولانی و گرمای زیاد همگی موجب ریزش میشوند.
- محصولات بهداشتی نامناسب: استفاده از محصولات بهداشتی بدن به خصوص محصولات مراقبت از موی مناسب و بی کیفیت هم یکی از علل ریزش مو هستند.
- اشعه درمانی در سر و شیمی درمانی
- موقعیتهای پراسترس و افزایش سن
- کاهش وزن شدید
- بیماریهای خاص مثل دیابت، اختلالات تیروئید و لوپوس
علائم ریزش مو
علائم ریزش مو عبارتند از:
- نازک شدن تدریجی موهای سر
- کاهش خط مو به صورت تدریجی
- خالی شدن موهای قسمتی از سر
- تجمع حجم زیادی از موهای ریخته شده در موگیر بعد از استحمام
- ریختن و کنده شدن مو هنگام کشیدن و شانه کردن
- جدا شدن حجم زیادی از موها هنگام بستن مو
- ریختن مقدار زیادی از موها روی بالشت
انواع ریزش مو در زنان و مردان
چند نوع اصلی ریزش مو وجود دارد که هر کدام دلایل زمینه ای متفاوتی دارند:
-
آلوپسی آندروژنیک
آلوپسی آندروژنیک به ریزش موی ارثی مانند طاسی با الگوی مردانه یا طاسی با الگوی زنانه اشاره دارد. این شایعترین علت ریزش مو است که 50 درصد افراد را تحت تأثیر قرار می دهد. ریزش مو مربوط به آلوپسی آندروژنیک به تدریج اتفاق می افتد. در حالی که برخی از افراد ممکن است در اوایل بلوغ ریزش مو را تجربه کنند و برخی دیگر ممکن است تا سنین میانسالی متوجه علائم آن نشوند. طاسی الگوی زنانه اغلب منجر به نازک شدن تمام موی سر میشود؛ اما طاسی با الگوی مردانه معمولاً شامل ریزش تدریجی مو در بالای شقیقه ها و نازک شدن در قسمت تاج سر است که شکل M را ایجاد می کند.
-
آلوپسی آره آتا
آلوپسی آره آتا یک بیماری خود ایمنی است که منجر به ریزش مو از سر و بدن می شود.
-
تلوژن افلوویوم
این نوع ریزش مو شامل ریزش سریع مو در مدت زمان کوتاهی است. معمولاً چند ماه پس از اینکه بدن شما از نظر جسمی و احساسی استرس ها را تجربه میکند، اتفاق میافتد. همچنین می تواند ناشی از تغییرات هورمونی ناگهانی باشد.
-
آناژن افلوویوم
این ریزش موی بسیار سریع به دلیل برخی درمان های پزشکی مانند شیمی درمانی اتفاق می افتد.
درمان ریزش مو
طیف وسیعی از روشهای درمانی برای انواع ریزش مو وجود دارد. اینکه کدام روش، گزینهای مناسب برای شما است، بستگی به این دارد که علت ریزش مو چه چیزی باشد.
برای کسانی که از ریزش مو رنج میبرند، گزینههای دارویی متعددی وجود دارد:
- پروپشیا (فیناستراید): پروپشیا معمولا اولین گزینه درمان الگوی طاسی مردانه است. پروپشیا استروئیدی است که 5-آلفا ردوکتاز را مهار میکند، یعنی آنزیمی که تستوسترون بدن را به دی هیدروتستوسترون (DHT) تبدیل میکند. DHT علت اصلی الگوی طاسی مردانه است. پروپشیا با توقف تولید DHT در بدن، ریزش مو را متوقف میکن و در حدود 90٪ از کسانی که از آن استفاده می کنند تأثیرگذار است.
- روگین (ماینوکسیدیل): روگین دومین درمانی پیشنهادی برای الگوی طاسی مردانه است. روگین یک وازودیلاتور (منبسط کننده رگها) است که عمدتاً در توقف ریزش مو در طرفین و وسط سر مؤثر است. با اینکه در ابتدای مصرف این دارو ممکن است ریزش مو شدیدتر شود، در اغلب موارد این موها به سرعت با موهای جدید و ضخیمتر جایگزین میشوند..
- کورتیکواستروئیدها از جمله دوتاستراید(آوودارت) و کتوکونازول (نیزورال/سبیزول): در حالی که هر دو این داروها بر ریزش مو تأثیر میگذارند، هنوز FDA آنها را به عنوان داروهای درمان ریزش مو تأیید نکرده است.
- بهبود رژیم غذایی : بهبود رژیم غذایی از روشهای مفید و کارآمد درمان خانگی ریزش مو شدید است. پروتئین، آهن و ویتامینهای گروه B از جمله مواد معدنی ضروری در بدن هستند که با گنجاندن آنها در برنامه رژیم غذایی، میتوان با ریزش موی شدید مقابله کرد.
-
لیزر تراپی برای درمان ریزش مو
درجات پایین لیزر درمانی ممکن است به بهبود تراکم مو کمک کرده و برای افرادی که دچار ریزش موی ژنتیکی هستند یا به دلیل شیمی درمانی موهای خود را از دست داده اند، مؤثر واقع شود. لیزر تراپی برای درمان ریزش مو با تحریک سلول های بنیادی اپیدرمی انجام میشود. در این روش از تابش پرتو متمرکز به پوست سر استفاده میشود. برای افراد مبتلا به آلوپسی آندروژنیک، اغلب این روش درمانی پیشنهاد میشود. لیزرتراپی، درد و تورم و جراحت بسیار کمتری نسبت به جراحی دارد.
-
تزریق پلاسمای غنی از پلاکت
تزریق پلاسمای غنی از پلاکت (PRP) به پوست سر، به تحریک رشد مو در مناطقی که دچار ریزش مو شده است کمک می کند و در درمان ریزش مو مؤثر است.در روش تزریق پی آر پی برای درمان ریزش مو ، خون از طریق یک سانتریفیوژ جریان مییابد تا پلاکت ها جدا شوند و سپس به پوست سر تزریق میشود.
-
مزوتراپی برای درمان ریزش مو
در مزوتراپی مو، ترکیبی از مواد مختلف تقویتی به درون پوست تزریق میشود. این ترکیبات میتوانند شامل ویتامینها، عصارههای گیاهی، آمینو اسیدها، آنزیمها، هورمونها و داروها باشند. ترکیباتی که در مزوتراپی مورد استفاده قرار میگیرند، با استفاده از سرنگ به لایه درم (میانی) پوست تزریق میشوند.
-
فیلر مو
فیلر مو یا هیر فیلر، تزریق ژل مخصوصی به پوست سر است که حاوی مواد مغذی و مفید برای پوست سر از جمله، انواع ویتامینها، مواد معدنی، هیالورونیک اسید و آنزیمها است که به تقویت ریشه موی سر کمک کننده است. این روش برای تمامی افراد به جز افرادی که ریزش موی ژنتیکی دارند جوابگو خواهد بود.
-
مزونیدلینگ
مزونیدلینگ را میتوان روشی شبیه مزوتراپی مو دانست که میتواند به درمان و بهبود علائم ریزش مو کمک کننده است. در این روش نیز مواد معدنی و مفید برای استحکام فولیکولهای مو تزریق میشود که منجر به بهبود جریان خونرسانی پوست سر میشود و به رشد موها کمک کننده است.
-
کاشت مو
کاشت مو یکی از روش های پرطرفدار و البته تهاجمی است که برای درمان ریزش مو مورد استفاده است. در این روش، فولیکول های مو از بانک موی مشخص شده فرد برداشته میشود و در ناحیه مورد نظر کاشته می شوند. کاشت مو نسبت به سایر روش های غیر تهاجمی دوره نقاهت بیشتری دارد؛ اما معمولاً نتیجه بهتری حاصل میشود.
پیشگیری از ریزش مو
- از بستن طولانی مدت و کشیدن بیش از حد موها خودداری کنید.
- از ابزارهای حرارتی حالت دهنده مو با دماهای بالا و برای موهای خیس استفاده نکنید.
- استفاده از ترکیبات شیمیایی و دکلره روی موها را به حداقل برسانید.
- از شامپوهای ملایم و مناسب با جنس و حالت موهای خود استفاده کنید.
- بهداشت و تمیزی موها را رعایت کنید و اصول مراقبت از موها را همیشه مدنظر داشته باشید.
- ترجیحاً از برسهای نرم با الیاف طبیعی استفاده کنید.
- رژیم غذایی سالم داشته باشید و از مواد غذایی فیبردار، منابع غنی ویتامین و سبزیجات تازه استفاده کنید.
- از مصرف الکل، شکر، چربی و غذاهای فراوریشده خودداری کنند.
- ورزش، خواب کافی و دوری از استرس هم میتواند به پیشگیری از ریزش مو کمک زیادی کند.
- سیگار را ترک کنید؛ چرا که سیگار بهتنهایی میتواند عامل مهم ضعیفشدن فولیکول های مو، شکننده شدن تارهای مو و در نهایت ریزش موها باشد.
مراقبت های بعد از درمان ریزش مو
- شست وشوی مناسب موها
- بهره گیری از شویندههای مناسب با بافت و جنس موها
- شانهکردن صحیح و اصولی موها
- مراقبت از موها در برابر سرما، نور خورشید و آلودگیهای محیطی
- پرهیز از مصرف محصولات و ابزارهای حالتدهنده موها
- استفاده از برس نرم در شانه کردن موها
- داشتن برنامه غذایی مغذی
- استفاده از کرم ها یا ماسک های ریزش مو
- استفاده از مکمل یا قرص جلوگیری از ریزش مو با مشورت پزشک
- مدیریت استرس و اضطراب و اجتناب از انجام رفتارهای عادتی نامناسب جهت تسکین اعصاب
- داشتن رفتاری ملاطفت آمیز با موها (از کشیدن و بستن مداوم موها یا خشککردن نامناسب آنها خودداری کنید).
عوارض ریزش مو
اکثر بیماریهایی که ریزش مو را در پی دارند باید سریع و به موقع درمان شوند. شاید ریزش موها در نگاه اول طبیعی به نظر برسد؛ اما خطرات ریزش مو در واقع به بیماری و یا مشکلی که باعث بروز آن شده ربط دارد. به عبارت دیگر در اغلب موارد ریزش مو تنها یکی از علائم وجود مشکل در سلامت انسان محسوب میشود و با درمان مشکل به صورت ریشهای ریزش مو نیز برطرف خواهد شد. عدم درمان، ممکن است متوجه نازک شدن آهسته مو یا طاسی پیشرونده شوید.
هزینه های درمان ریزش مو
اینکه شما از چه روش های درمانی ریزش مو استفاده می کنید و همچنین اینکه پزشک شما در انجام این عمل تا چه اندازه مهارت، تجربه، تخصص و آگاهی نسبت به جدیدترین متدهای روز دنیا دارد در هزینه های آن تأثیرگذار خواهد بود. نکته ی دیگر این است که شما نباید از هزینه های مرتبط با کلینیک، پرسنل، تجهیزات و… غافل شوید.
آدرس : اصفهان ، اتوبان شهید دستجردی، سیتی سنتر ، طبقه سوم
تلفن : 91091012 (031)درباره این موضوع مطالب بیشتری بخوانید
- ریزش مو چگونه درمان می شود؟ تاریخ انتشار : 1403-07-30تاریخ بروز رسانی : 1403-08-01
- لیزر تراپی مو چه تاثیری برای درمان ریزش مو دارد؟ تاریخ انتشار : 1403-02-31تاریخ بروز رسانی : 1403-08-01
- کاربرد داروها و محصولات بهداشتی در درمان ریزش مو تاریخ انتشار : 1403-03-01تاریخ بروز رسانی : 1403-08-01
- بررسی کامل انواع ریزش مو در زنان و مردان تاریخ انتشار : 1403-02-31تاریخ بروز رسانی : 1403-03-07
این فرم صرفا جهت دریافت نظرات ، پیشنهادات و انتقادات کاربران در مورد مطلب فوق میباشد .
به سوالات پزشکی در این بخش پاسخ داده نمیشود .
از ارسال پیام های تبلیغاتی در این بخش خودداری نمایید .
حداکثر طول مجاز برای متن پیام 500 کاراکتر است .